Ez a honlap is sütiket használ, hogy biztonságos böngészés mellett, a legjobb felhasználói élményt nyújthassa.
Nyomtatás

 

Az online vásárlás nemcsak előnyökkel, hanem kockázattal is járhat, ezt mindig szem előtt kell tartanod.

 

A vevők számára, csak az eladók által, a honlapon közzétett információk állnak rendelkezésre a meghirdetett termékről. A vásárló nem tudja a terméket a kezébe venni, felpróbálni, vagy ellenőrizni, hogy az áruról állított tulajdonságok valóban megfelelnek-e a valóságnak és az áru minősége megfelelő-e. Fokozott a veszélye a hamis termékek forgalmazásának is.

 

A vásárló és az eladó nem találkoznak, ezért kérdéses lehet, hogy a terméket eladó személy, vagy kereskedő valóban létezik-e, megbízható-e, illetve jogosult-e gazdasági tevékenység folytatására, rendelkezik-e a tevékenység végzéséhez adott esetben szükséges hatósági engedéllyel.

 

Egészségügyi kockázattal járhat, ha gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt vásárolsz a neten. Előfordulhat, hogy magukat magánszemélynek kiadó kereskedők a vásárlók életére, testi épségére, egészségére veszélyes (pl.: a forgalomból kivont, vagy a forgalomból visszahívott), ezért jogszerűen nem értékesíthető termékeiket megpróbálják internetes kereskedelem révén értékesíteni.

 

Hogyan kerülhetjük el az említett kockázatokat, az online vásárlás során?

 

Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha kellő távolságtartással viszonyulunk azokhoz a hirdetésekhez amelyek „alkalmi vétel”-ként mélyen áron alul kínálnak, egyébként könnyen eladható termékeket. Ami „túl szép, hogy igaz legyen” az többnyire nem is igaz. Ha az eladónak nem felel meg az utánvét, vagy a személyes átvétel, akkor inkább álljunk el az üzlettől. Ne akarjunk magunknak bosszúságot gyártani. Mi nem tudjuk garantálni, hogy a regisztráció során, az eladó, vagy vevő által megadott adatok hitelesek, így bárki árulhat szuper akciós fantom termékeket egy kitalált felhasználónév alatt. Az esetleges későbbi jogviták megelőzése érdekében megkérünk, hogy bármilyen csábító az ajánlat és bármilyen szimpatikus az eladó A VÉTELÁRAT NE UTALD EL ELŐRE!

  

További hasznos információk az Európai Fogyasztói Központ oldaláról és a police.hu-ról.