Az Amerikából átvett szokás nálunk is terjedőben van. Még a tv-ben is olyan műsorokat adnak, amikben mások számára már értéktelennek hitt lomok között, komoly értéket képviselő tárgyakra bukkannak a szemfüles kincsvadászok. Nem is csoda ha kedvet kap az ember egy kis turkáláshoz. A garázsvásár egy napsütéses szombat délután jó kis program lehet eladóknak és vevőknek egyaránt.

 


 

Hol szabad garázsvásárt rendezni ?

 

 • A saját portádon, garázsban, udvaron, esetleg bent a házban

 • Ha lakásban laksz nehezebb dolgod van, de lehet.

 • Összeálltok többen, a lényeg, hogy legyen köztetek valaki, akinek van háza, udvara és vállalja a házigazda szerepét.

 • Léteznek ingyenes közösségi garázsvásárok is ( általában alapítványok szervezik, nincs helypénz, de az adományoknak örülnek és az időpontot ők adják.)

 

Hol nem szabad engedély nélkül garázsvásárt rendezni?

 

 • Társasházi lakás esetén csak a lakók többségi beleegyezésével a közös udvarrészen.

 • Panelházak esetén a lakásszövetkezet engedélyével.

 • Albérletben csak a főbérlő beleegyezésével.

 • Közterületen (utcák, terek, parkolók,stb...) közterület használati engedély szükséges amit az önkormányzatoktól lehet igényelni, de udvari vásárra valószínűleg nem kapsz, az országos érvényességű jogszabályok miatt.

 

Hogyan kezdjek neki ?

 

 • Szelektáld a lomokat. Amit évek óta nem használtál, hidd el, az nem fog hiányozni. Amit nagyon kerülgetsz, attól jobb megválni. A gyerek kinőtt ruháit, játékait sem érdemes még 5-évig őrizgetni.

 • Nézz utána mi mennyit érhet, mi lehet a reális ára. Amihez szép emlékek fűznek, azt tartsd meg, akinek nincs kötődése hozzá, annak úgysem ér annyit, amennyit kérnél érte. A hibás, szakadt cuccokat csak újrahasznosítóknak tudod eladni másodlagos nyersanyagként. fillérekért.

 • Döntsd el mikor érsz rá fogadni az érdeklődőket, de figyelj rá, hogy attól, hogy te még ráérsz, nem biztos hogy mások is. Inkább a hétvégére időzíts, vagy munkaidő utánra. Ha még az éves lomtalanítás előtt tervezed, úgy a megmaradt, eladhatatlan holmikat ki is rakhatod az utcára.

 • Készíts listát csalogató árakkal (pl. ruhák,cipők 100Ft.-tól) és írd rá a garázsvásár pontos idejét, helyét, valamint egy telefonszámot, amin érdeklődni tudnak. Neked is jobb ha nem egyszerre jön mindenki, hanem elosztva, mondjuk fél óránként.

 • Terjeszd ahol csak szabad (postaláda, hirdetőfal,ovi,suli,stb...). Ez a siker kulcsa a kínálat és az ár mellett, mert hiába árulsz jó dolgokat olcsón, ha senki sem szerez róla tudomást.

 

Mit nem lehet árulni?

 

 • Teljesen új dolgokat (ez felveti a kereskedelmi tevékenység, üzletszerűség gyanúját)

 • Az eladó által saját maga készített dolgokat: például kerámia, kézimunka, dísztárgy

 • Haszonszerzés céljából másoktól összegyűjtött, hagyatékból felvásárolt holmikat

 

Hogyan működik ugyanez a folyamat nálunk? Garázsvásár online!

 

A garazsvasar.hu úgy működik, mint egy apróhirdetési oldal, azzal a plusz opcióval, hogy a hirdetés feladás közben, az „átvételi mód” pontban kitudod választani a GARÁZSVÁSÁRT TARTOK lehetőséget, majd megtudod adni a pontos dátumot, amikor a garázsvásárt tartod. Azt gondolom, a részleteket mindig érdemes telefonon egyeztetni, ezért a „telefonszám” és „település” mezők kitöltése kötelező. Elképzelhető, hogy meghirdetted a vásárt, de közbejött valami sokkal fontosabb és kellemetlen lenne, ha a vevők odamennek Te meg nem vagy otthon. Ezen felül, mindenkinek kényelmesebb, ha az eladó kontrollálni tudja a forgalmat és nem egyszerre jelenik meg 10-15 ember.

 

Ha jól belegondolsz, minden ugyanúgy működik, mint egy offline azaz szokványos garázsvásár esetén, de itt országosan láthatják a portékáidat és azok árait. Ha akarod, eladod őket egyesével, de van lehetőséged rá, hogy csak egy adott időpontban az otthonodban, a garázsvásárodon fogadd az embereket. Ami pedig nem kelt el, az még fönt maradhat az oldalon és majd a következő vásárodban elkel.

 

Most, amikor a cikket írom, január elején, kint -8 fok van nappal. Nem hiszem, hogy ha most rendeznél garázsvásárt sokan jönnének el. Ráadásul, nem is tudnál mindent kipakolni az udvarra, mert a dézsában nevelgetett szobanövény, ami kinőtte a szobát biztosan nem élné túl. Az emberek nem csak nyáron és jó időben költözködnek, ha valaki eladja a házát, akkor köti az időpont, így addig el kell adnia, amit nem visz magával. Az online garázsvásár télen-nyáron működik.

 

Első körben nem volt ingatlan kategória az oldalon, de rájöttünk, hogy aki például költözés miatt hirdet, az ad és vesz, vagy bérel ingatlant. Van, akinek az évek óta nem látogatott nyaralója, vagy elhanyagolt zártkertje is csak nyűg, de van aki azért adja el mindenét, hogy venni tudjon egy hétvégi telket. Ezért a kacatok adás-vétele mellett, a komolyabb üzletek kötésére is lehetőséget adunk.